Activiteiten van het Genootschap

Online Nieuwjaarsbijeenkomst

Maandag 20 januari 2025 
van 19.30 uur tot 21.00 uur

De inschrijving is open voor leden van het Genootschap

 

De Nieuwjaarsbijeenkomst van het Genootschap
Met een terugblik op een bedrijvig 2024, een vooruitblik op 2025, waaronder korte pitches over

  • de opleiding die we met een Europees consortium maken
  • recente ervaringen in de zorg – klinkt de gepersonaliseerde aanpak al door?
  • een toelichting op plannen voor internationale uitwisseling
  • mantelzorger brengt zorgprofessionals bijeen om gepersonaliseerde zorg breed ingevoerd te krijgen
  • lopende activiteiten en bijeenkomsten in voorbereiding

Er is verder ruim gelegenheid voor informele onderlinge uitwisseling

>> Leden kunnen zich hier inschrijven

Online Werksessie

Donderdag 6 februari 2025 
van 19.30 uur tot uiterlijk 21.00 uur

Inschrijven is niet nodig, leden ontvangen een uitnodiging

Finaliseren van de plannen van het Genootschap voor 2025

Reageer live op de conceptplannen voor 2025 (en daarna) en pitch je ideeën voor aanvullingen. Voorbereidend voor de Ledenvergadering van 13 februari 2025.

 

Online Ledenvergadering

Donderdag 13 februari 2025 
van 19.30 uur tot 21.00 uur

Inschrijven is niet nodig, leden ontvangen tijdig een uitnodiging

 

Algemene Ledenvergadering van het Genootschap

De agenda voor het formele deel en het programma voor het inhoudelijk deel worden toegestuurd

 

Online Bijeenkomst

Donderdag 27 maart 2025 
van 19.30 uur tot 21.00 uur

Voor leden en introducees

 

Zien, bewogen worden en in beweging komen

Vanuit deze drieslag kijkt de ZINacademie (Vught) naar werken in de zorg. Wij bespreken hoe dat aansluit op gepersonaliseerde zorg.

Vragen die aan de orde komen zijn: Hoe herkennen we dat standaard-zorg niet voor iedereen het beste antwoord is? Waar ontstaat de motivatie om daarnaar te handelen? Hoe onderhouden we die bij tegenslag?

We werken met de ZINacademie aan de voorbereiding. Deelnemers ontvangen tevoren een programma.

 >> Inschrijven kan hier   

ZINacademie is een partner van het Genootschap Gepersonaliseerde Zorg

Online sessie

Donderdag 8 mei 2025, online 19.30 uur tot 21.00 uur

Save the date !

Voor leden en belangstellenden

 

Minder pijn en angst door positief taalgebruik
Chris Bakker, Verpleegkundig hoofd verpleegeenheid Chirurgische oncologie en MDL, Amsterdam UMC, laat zien hoe positief taalgebruik door verpleegkundigen procedurele distress van patiënten reduceert. Patiënten ervaren minder angst en pijn bij prikken, infuus inbrengen en maagsonde inbrengen. Chris baseert zich op zijn master thesis voor de NFU-master Kwaliteit en Veiligheid in de patiëntenzorg. Hij gaat in op de gebleken behoefte aan en de resultaten van het toepassen van positief taalgebruik.

De tweede spreker wordt nog bekend gemaakt

Deel cover van de thesis

Van 21 t/m 23 mei 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht het International Forum on Quality and Safety in Healthcare plaats. Dat is dé plek voor nationale en internationale uitwisseling van succesvolle quality improvement.

Het Genootschap heeft input geleverd voor de programmering en brengt onder meer twee workshops in, die voortgaan op ons werk. Zie hieronder voor de details.

Leden van het Genootschap kunnen gebruik maken van deze kortingsregeling voor donderdag en vrijdag (22 en 23 mei).

Interactieve workshop in Utrecht

Door: Angelique Weel, Barbara van Leeuwen, Jan Hazelzet en Elisabeth van Schaïk

Deel van het officiële programma van het International Forum on  Quality and Safety in Healthcare, 21 – 23 mei 2025, Utrecht

Guiding what matters: personalised approach, metrics and conversations

The transformation to person-centred care is broadly embraced however real world examples are scarce. Patients (micro) individual needs and goals should not only be leading in treatment decisions but also in
the quality measurements on the meso and macro level (Society for Personalised Care).
During our workshop we will demonstrate how to support and execute the implementation of personalized care on the micro, meso and macro level based on well-studied real world cases that implemented
personalised care successfully for people with rheumatoid arthritis and elderly cancer patients.
We show how to conduct a genuine conversation with patients based on metrics and context, to find out what matters to them and find the treatment that suits best. Research shows the applied treatment is
often different from common practice and better results are achieved.

Interactieve workshop in Utrecht

Door: Jasper Brands, Dayenne Zwaagman en Nico van Weert

Deel van het officiële programma van het International Forum on  Quality and Safety in Healthcare, 21 – 23 mei 2025, Utrecht

Metro Mapping: A co-creative approach to realise personalised
health care

The need for care customized according to patients’ needs and values was well-established in ‘Crossing the Quality Chasm’ (2001). To contribute to a better system, Ingeborg Griffioen, both patient and designer for healthcare, developed a service design method to improve patient experience and help with clinical challenges like shared decision making, patient value creation and interdisciplinary collaboration. The method is called Metro Mapping.
We promote the structured approach of Metro Mapping as a method for change towards more personalised care. The intuitive visual language of Metro Mapping enables professional and nonprofessional stakeholders with diverse levels of knowledge and expertise to partake in co-creation and optimization.
Our workshop will set the scene with patient experiences exemplifying the difficulties of partaking in one’s own healthcare. Followed by an introduction into Metro Mapping. Finally, we invite delegates to an open dialogue on the opportunities and challenges of applying Metro Mapping in practice.

Save the date!

Andere gereserveerde data

Donderdag 13 maart 2025, online 19.30 uur

Donderdag 3 april 2025, online 19.30 uur

Aankondigingen

Hoe personaliseer je pharmacotherapie en waarom is dat belangrijk om te doen? Een verdiepingssessie met Maryse Spapens, ziekenhuisapotheker over haar praktijkervaring en haar training. (Datum volgt.)

Wat levert gepersonaliseerde zorg voor patiënten met chronische nierschade op? Een verdiepingssessie met Willem Jan Bos, nefroloog over zijn praktijk in het St. Antoniusziekenhuis en het LUMC en zijn werk voor het Linneaninitiatief en ICHOM(Datum volgt.)

Het gebruik van uitkomstensets bij mensen met knie arthrose en hoe de behandeling af te stemmen op  persoonlijke kenmerken en behoeften van de patiënt. Een verdiepingssessie met Rudolf Poolman, orthopaed over zijn praktijk in het OLVG en het LUMC en de ontwikkeling van de landelijke uitkomstenset. (Datum volgt.)

Eerdere verdiepingssessies terugkijken

Klik hier voor een overzicht van activiteiten die op de Ledensite beschikbaar zijn om terug te kijken.

Aanbieden whitepaper

Op 14 december 2023 verscheen ons whitepaper Gepersonaliseerde Zorg: vanzelfsprekend!

Het is die dag in ontvangst genomen door Stephanie Klein Nagelvoort en Maarten van der Laan, bestuurlijk verantwoordelijke en voorzitter van het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg en door Wietske Vrijland, voorzitter van Santeon.

De vakpers besteedde er uitgebreid aandacht aan (zie de verwijzingen in de linkerkolom).

Nog dezelfde week was het white paper in beeld bij het Deventer Ziekenhuis (Angeline Verbrugge) en bij Challenge&Support: Anne de Pagter en Rob Mudde.

Bij Bernard Fikkers, voorzitter van de NVIC-werkgroep Passende Zorg op de IC, was het gelijk oversteken: hij nam het white paper in ontvangst en gaf Nico van Weert het rapport van zijn werkgroep, dat ook net klaar was. Genoeg raakvlakken om samen te verkennen!

Op de bijeenkomst met onze partner Hogeschool Utrecht op dinsdag 19 december werd het white paper in ontvangst genomen door Wilma Scholte op Reimer, voorzitter College van Bestuur HU en bijzonder hoogleraar complexe zorg, met specialisatie hartpatiënten Amsterdam UMC.

CZ-voorzitter Joep de Groot ontving het white paper uit handen van Guus van Montfort en toonde alle belangstelling voor het onderwerp.

Nardo van der Meer, voorzitter Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis nam het white paper in ontvangst van Nico van Weert: “individuele zorgpaden zijn van belang”.

NVZ-voorzitter Ad Melkert ontving het white paper op vrijdag 26 januari uit handen van Jacqueline Loonen en Guus van Montfort, beiden founding member van het Genootschap. Het geanimeerde driegesprek zal zeker vervolg krijgen.

René Héman Voorzitter Artsenfederatie KNMG, nam het white paper met instemming in ontvangst van onze delegatie Jacqueline Loonen, Guus van Montfort en Jan Hazelzet. Bij de in ontvangstname benoemde Héman de veranderende rol van de arts, die steeds meer partner en coach van de patiënt wordt, waarbij de focus verschuift van het behandelen van ziekten naar het bevorderen van gezondheid. Om dat te kunnen bereiken, moet er gekeken worden naar de persoonlijke en sociale omstandigheden van de patiënt. (…) “We moeten naar een persoonsgerichte en meer holistische aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met individueel gedrag, leefstijl én sociale determinanten van gezondheid,” aldus Héman. (overgenomen uit het persbericht van de KNMG naar aanleiding van de in ontvangstname)

Bertine Lahuis, bestuursvoorzitter van Radboudumc, ontving het whitepaper uit handen van Gérard Hendriks. Even later reageerde ze. Ze vindt het white paper “een handvat om verder te werken”.

De inhoud van het white paper was al aan de orde bij colleges en paneldiscussies die we verzorgenden voor de Clinical Business Administration van TIAS Business School.

Bij al deze en andere gelegenheden wordt veel belangstelling uitgesproken om met het Genootschap over gepersonaliseerde zorg door te praten.

Volg de updates via de Nieuwsbrief!

Wil jij op de hoogte blijven van de activiteiten van het Genootschap? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Gun jezelf een inpirerende en zichtbare plek in de voorhoede – word lid voor €150 per jaar.

Nu tijdelijk met 40% korting op het eerste lidmaatschapsjaar: €90 van vandaag tot dezelfde datum volgend jaar!

Steun het werk van het Genootschap
met een éénmalige donatie

Het Genootschap is een vereniging en heeft geen winstoogmerk.

Het Genootschap is geregistreerd onder de namen Genootschap Gepersonaliseerde Zorg en Society Personalized Healthcare. KvK-nummer: 82723400

Aan de samenstelling van deze website is grote zorg besteed, maar aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Scroll to top