De zorg is van de patiënten en de zorgprofessionals!

Najaar 2022 verschijnt bij SWP het nieuwe boek van Guus van Montfort: De zorg is van de patiënten en de zorgprofessionals! Met thema’s als ‘het gebeurt op de werkvloer’, consumenten gaan zelf produceren en het Tienpuntenplan voor de bekostiging van zorg: met minder voorschrijvende bemoeienis en toch heldere kaders. Een feest der herkenning voor gepersonaliseerde zorg én verder doorgedacht in zijn consequenties voor beleid en financiering!

Guus van Montfort is Professor of Health Economics & Medical Technology aan de University of Twente en lid van het Genootschap. Hij geeft mede-leden nu al toegang tot het manuscript van het boek.

Integrate to personalize healthcare

Integration of health services is necessary to deliver personalized healthcare. This was the main message of the Society Personalized Healthcare (Genootschap Gepersonaliseerde Zorg) in its contribution to the International Forum on Quality and Safety in Healthcare (organized by BMJ and IHI) on Tuesday June 21 in Gothenborg, Sweden.

We have illustrated this message with several Dutch practices and had a vivid dialogue about it with the international 150+ audience. Integration is not an opaque concept, it is about bringing a team together that’s able to identify and address the health issues that are presented, it is about bringing together information that matters where it matters and it’s about redesigning care pathways to deliver upon needs, preferences and values of patients. These insights are based on member sessions of the Society (Genootschap) in its first year and the material we collected and published.

The vivid dialogue during the session and many conversations afterwards showed our message and presentation was well appreciated, giving opportunities for further collaboration.

Nico van Weert and Ralph So

Members have access to the presentation

De toekomst van Samen Beslissen

Op 6 juli 2022 zal Laura Kranenburg haar proefschrift ‘Times change: How to train future medical specialist to become skilled communicators’ gaan verdedigen aan de faculteit van het Erasmus MC.

Hier vind u de digitale versie van het proefschrift. In de ochtend is er een speciaal samengesteld symposium ‘De toekomst van Samen Beslissen’ waarbij u wordt uitgenodigd te discussiëren met artsen, patiënten, onderwijskundigen, beleidsmakers en visionairs. Onder de sprekers onze leden Angelique Weel en Anne Stiggelbout.

Beide zijn ook online te volgen. Alle verdere informatie is te vinden op Promotie Laura Kranenburg.

Geacht lesbisch paar

“Er staat een stikstoftank vol zaad in de bezemkast van mijn schoonouders. Zorgvuldig geselecteerd (…), geïmporteerd uit Denemarken en meer waard dan menig spaarrekening. De kans op slagen is klein, de kinderwens groot.
De ik-persoon in Geacht lesbisch paar worstelt zich een weg door het moeras van de Nederlandse voortplantingssector voor same-sekskoppels. Zonder blad voor de mond (…) beschrijft ze de pijnlijke misvattingen van artsen en naasten en haar plek als toeschouwer bij de ontwikkeling van haar eigen kind.
En dat gaat niet zonder slag of stoot…” (achterflap Geacht lesbisch paar)

Mashall van Basten Batenburg schreef met dit boek een uiterst persoonlijk document over haar ervaringen in de zorg. Om te lachen en om te huilen. Maar vooral dwingt haar verhaal tot reflectie op verleende zorg en hoeveel meer gepersonaliseerd die zou moeten zijn.

Het boek is verkrijgbaar via de boekhandel, bijvoorbeeld hier

Het Genootschap Gepersonaliseerde Zorg verspreidt en ontwikkelt gepersonaliseerde zorg. Bezoek de website voor achtergronden en activiteiten.

Dubbele standaard niet gerechtvaardigd

Barbara van Leeuwen, lid van het Genootschap, sprak vrijdag 10 juni 2022 haar rede uit getiteld ‘De illusie van de maakbaarheid”. Zij aanvaardde daarmee het hoogleraarschap aan het UMC Groningen met de leerstoel chirurgische oncologie, chirurgie bij ouderen.  Binnen het Genootschap kennen we Barbara’s werk dat laat zien dat niet elke geïndiceerde patiënt voordeel heeft van een (radicale) operatieve ingreep. Zij verzorgde vorig jaar een presentatie over wat en hoe met patiënt en familie te overwegen alvorens een chirurgische behandeling in te zetten. In haar rede liet ze zien dat het daarom draait: met de patiënt uitvinden wat voor hem/haar van waarde is. Iets anders kan de bedoeling niet zijn.

Zij stelde dan ook aan de kaak dat er geen ruimte voor het gesprek is. Twintig minuten voor een gesprek is problematisch, maar uren op OK en dagen op IC zijn gewoon? “Wat rechtvaardigt die dubbele standaard?”

Hieronder de eerder verspreide uitnodiging

Master KVP wordt partner

De post-initiële Masteropleiding Kwaliteit en Veiligheid in de patiëntenzorg is partner geworden van het Genootschap. De opleiding, waaraan alle umc’s onder NFU-vlag bijdragen, is gericht op zorgverleners. In het tweejarige deeltijdprogramma van de opleiding “…leer je vanuit het perspectief van de patiënt, kritisch, reflectief en op innovatieve wijze te kijken naar kwaliteit en veiligheid van patiëntenzorg. Leer deze succesvol te verbeteren…”, aldus de website. Alumni bereiken vaak sleutelposities van waaruit ze zorg met collega’s verbeteren en gepersonaliseerde zorg dichterbij brengen. We publiceerden eerder onderstaand interview met opleidingsdirecteur Petra van Gurp, internist, lid van het Genootschap.

De nieuwe partnership leidt tot wederzijdse versterking en maakt het voor deelnemers aan de opleiding mogelijk in het Genootschap te participeren.

Soepele verdediging van Waarde voor de patiënt

“Rekening houden met patiëntenwaarden vormt een noodzakelijke aanvulling voor een op wetenschappelijk bewijs gerichte praktijk.” Carla Bastemeijer, fysiotherapeut, verdiepte zich in patiëntenwaarden: waar draait het in de zorg echt om. Op woensdag 11 mei 2022 verdedigde ze het proefschrift dat ze daarop baseerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het proefschrift belicht een terrein dat vaak onderbelicht blijft en brengt meer helderheid in inhoud en betekenis van patiëntwaarden. Carla Bastemeijer verdedigde haar proefschrift met souplesse en zichtbaar plezier. Haar werk werd door de commissie met complimenten en veel waardering ontvangen. Zie hier voor de overige stellingen. En hier over haar proefschrift.

Kijk hier naar de aanstaande activiteiten van het Genootschap.

Patient Values – the Meaning for Healthcare

Healthcare professionals strive every day to deliver the best possible care for their patients. To achieve this ambition successfully, they have to balance between two worlds: 1) the rapidly evolving world of medical knowledge and technological possibilities, and 2) the individual values, preferences and needs of patients.
The blending of these two worlds in daily practice appears to be diffi cult and not straightforward. Increasing criticism has arisen on the weight of explicit, theoretical knowledge due to the fact that it results in a variety of guidelines and protocols where the relevance of the individual patient is lagging behind. An explanation for this conceptual problem could be an ill-defined understanding of what patient values imply and which specifi c roles they play in healthcare practice.

This thesis presents the journey of exploring diverse perspectives on the concept of patient values and creates a deeper understanding of them. This thesis also gives insight into the additional benefi t of patient values to improve care by using patient experiences as a objectifi able derivative. The fi ndings of this research can inform all involved sectors in the concept of patient values and its consequences for clinical practice and education.


Carla Bastemeijer is a physiotherapist in primary care, university lecturer of applied sciences and researcher at Erasmus University Medical Center, Rotterdam, The Netherlands. (bron: achterflap) Carla is lid van het Genootschap Gepersonaliseerde Zorg. Kijk voor de activiteiten van het Genootschap hier.

Carla Bastemeijer verdedigde haar proefschrift op 11 mei 2022 in Rotterdam. Je vindt het proefschrift hier

SAMENSPEL

Dé conferentie voor mensgerichte zorg – op 16 mei 2022

Met korting voor het Genootschap

Op 16 mei 2022 staat de jaarlijkse Planetree Conferentie weer op het programma. Ditmaal heeft de conferentie het muzikale thema ‘Samenspel’. Een spektakel waar jij hopelijk net zo naar uit kijkt als wij! Het belooft een dag boordevol inspiratie en verrassende inzichten te worden! Lees er meer over op de site van Planetree. Leden van het Genootschap krijgen een kortingscode toegestuurd.

Zorg ontwerpen met passie

Ingeborg Griffioen, topontwerper in de zorg, legde haar schets van het zorgproces dat haar man doorliep voor aan de verantwoordelijk hoogleraar en vroeg wie zou kunnen controleren of ze niets gemist had. “Niemand”, was het antwoord, “niemand heeft het overzicht.” Dat was voor beiden zó teleurstellend dat ze samen systematisch aan de slag gingen. Het resultaat is de Metro Mapping methode, die nu steeds breder wordt toegepast om zorg inzichtelijk te maken voor alle betrokkenen en te werken aan verbetering. Ingeborg vertelt het persoonlijke verhaal over de ontwikkeling die ze leidde in deze podcast van Designers Inc. Haar passie voor zorg die aansluit bij de patiënt spat ervan af. Haar werk is overgenomen door Jasper Brands e.a. bij haar ontwerpbureau Panton, partner van het Genootschap.

N.B. Lees Ingeborgs artikel in BMJ hier

Scroll to top