Een MDO dat helpt samen beslissen
“Het heeft een paar jaar geduurd voordat we de juiste vorm vonden. Artsen en verpleegkundigen spreken toch een andere taal”, aldus chirurg Barbara van Leeuwen, founding member van het Genootschap, in Zorgvisie, maar inmiddels hebben ze in Groningen de slag te pakken. De verpleegkundige brengt informatie over kwetsbaarheid en behandeldoelen van de patiënt in het Multidisciplinair Overleg en het wordt er op waarde geschat. Het MDO volgt een vaste structuur in de bespreking van medische en persoonlijke factoren en komt tot een passend behandelplan. (Voor leden is het artikel ook hier in te zien.)
“Hoe breng je je boodschap over op een manier dat een arts er iets mee kan?”, vroeg Hanneke van der Wal zich af. Het vergde nieuwe gesprekstechnieken voor een verpleegkundige. Zij trainde haar collega’s daarin en zag dat het steeds beter ging lopen. Het is een verrijking van het MDO en hard nodig als we terugdenken de eerdere bevinding “Healthcare professionals have poor perceptions of their patients’ priorities” (proefschrift van Suzanne Festen, p. 70)
Barbara van Leeuwen zette de hele werkwijze Passend Behandelplan op een bijeenkomst van het Genootschap in mei samen met Suzanne Festen uiteen (leden kunnen hier terugkijken). Voor de verspreiding van deze aanpak bepleit Barbara het hamburgermodel: top-down én bottom-up. “Het initiatief komt vanaf de werkvloer, maar bestuurders moeten het ondersteunen. Het is een verandering binnen het hele ziekenhuis dus alle lagen zijn nodig.”
Het artikel in Zorgvisie vind je hier (abonnement vereist). Leden van het Genootschap Gepersonaliseerde Zorg kunnen het ook hier inzien.