Metro Mapping verbindt
Metro Mapping helpt niet alleen patiënten zich te oriënteren in complexe zorg, ze kan ook bijdragen aan de verbinding met andere perspectieven. Bedrijfsvoering en ICT kunnen zo bijdragen aan gepersonaliseerde zorg. De methode Metro Mapping is bekend van de sterke visualisatie van zorgprocessen en brengt betrokken zorgprofessionals én patiënten op één lijn. In een workshop met deskundigen uit praktijk en academie bleek dat ook andere disciplines voordeel hebben van die lijn. Het Genootschap Gepersonaliseerde Zorg organiseerde de workshop samen met de Metro Mapping Foundation en publiceert de resultaten vandaag. De publicatie is hier te vinden.
“Vaak kijken zorgverleners, mensen van financiën, ICT-ers en kwaliteitsfunctionarissen allemaal op hun eigen manier naar het zorgproces. En niet altijd heeft dat veel te maken met hetgeen de zorg voor de patiënt oplevert. Dat helpt niet om gepersonaliseerde zorg te realiseren en de beste uitkomsten voor de patiënt te bereiken, zo merken wij”, aldus Nico van Weert (Genootschap Gepersonaliseerde Zorg). Daarom hebben we ons met experts verdiept in de mogelijkheden van de methode van Metro Mapping. Een methode die door veel instellingen zelfstandig wordt toegepast en al verschillende zorgdisciplines onderling én met patiënten verenigt. De methode is ook speciaal met dat oogmerk ontwikkeld en breed beschikbaar gesteld door Ingeborg Griffioen, ontwerper en wetenschapper, die ervaring had als mantelzorger en als patiënt met kanker. “Wij organiseerden daartoe een workshop met de Metro Mapping Foundation, die kort voor haar overlijden in 2022 is opgericht om haar missie voort te zetten.”
Uitkomst van de workshop is dat Metro Mapping verschillende perspectieven kan verenigen. De mogelijkheden voor een bredere toepassing en ontwikkeling zijn ter inspiratie en aanmoediging beschreven in de publicatie Ontwikkelkansen voor Metro Mapping van 5 december 2024. Hieronder enkele voorbeelden.
Afstemming in het netwerk
Metro Mapping geeft overzicht van het zorgproces door bijdragen van afzonderlijke specialismen en afdelingen in de vorm van een Metro Map te ordenen. Individuele zorgverleners en teams krijgen daardoor meer zicht op hetgeen vóór hen en na hen in de zorg gebeurt en hoe zij daar optimaal op kunnen aansluiten. De workshop liet zien dat deze functie versterkt kan worden door de lijn door te trekken naar andere instellingen, zorg thuis of de eerste lijn. Dat brengt een optimale taakverdeling en persoonsgerichte afstemming in het netwerk dichterbij.
Aansluitende patiëntgegevens
De Metro Map toont op een afzonderlijke ‘layer’ welke patiëntgegevens op welk moment in het zorgproces nodig zijn. Dat biedt de mogelijkheid om de ICT-systemen in te richten op soepel verlopende persoonsgerichte zorg.
Kostenverschuivingen
Veranderingen in de zorg kunnen aan de hand van een Metro Map heel precies worden aangegeven. Bijvoorbeeld: om de behandeldoelen van de patiënt in beeld te brengen passen we na het eerste consult met de chirurg een gesprek met de verpleegkundig specialist in. Dat zal verderop in het proces tot een beter passend behandelplan leiden en meer toepassing van behandeling A en minder van B. Door de kosten van de te veranderen stappen in het zorgproces inzichtelijk te maken worden de verschuivingen expliciet gemaakt. Dat biedt een betere basis voor de juiste financiële afweging dan de gebruikelijke afdelingsgebonden budgetaanvraag.
Toepassing en ontwikkeling
Deze toepassingen van Metro Mapping zijn nu al mogelijk en de methode kan er ook nog verder op worden toegesneden. Bijvoorbeeld door een extra ‘layer’ voor kosten aan het model toe te voegen. De publicatie, onder redactie van Nico van Weert en Jasper Brands, zet dat op een rij en voegt er op basis van ervaringen uit de praktijk een belangrijke aanmoediging aan toe. Metro Mapping draait erom de persoon met een ziekte een volwaardige rol in de zorg te geven. Die bedoeling moet bij alle verdere verbinding centraal blijven staan.
Impressie van de workshop
Over de Workshop
Het Genootschap Gepersonaliseerde Zorg en de Metro Mapping Foundation organiseerden de workshop Verdieping Metro Mapping op donderdag 4 juli 2024 bij Panton in Deventer om praktijken en perspectieven ter inspiratie te delen. Dat is één van de activiteiten van het Genootschap om gepersonaliseerde zorg te verspreiden en ontwikkelen. De workshop telde 50 deelnemers.
Inleidingen werden verzorgd door:
Jasper Brands (Metro Mapping Foundation), Jan Hazelzet (Genootschap Gepersonaliseerde Zorg), Annemieke Bosshardt (ervaringsdeskundige), Dirk Snelders (TU Delft), Mark Mulder (Erasmus MC), Marijke Nogarede (UMCG), Anne de Pagter (LUMC, Erasmus MC), Petra Kok (Reinier de Graaf), Marc Vincent (SKION)
Met een forum van experts werd van gedachten gewisseld over de ontwikkelkansen van Metro Mapping.
Forumleden:
- Angelique Weel (Maasstad, Genootschap, Santeon)
- Kees Ahaus (ESHPM)
- Jan Hazelzet (Genootschap)
- Paul van der Nat (Santeon)
- Dirk Snelders (TUD)
- Peer Goudswaard (UMCG)
- Marc Vincent (SKION)
- Mark Mulder (Erasmus MC)
- Dayenne Zwaagman (Genootschap, ervaringsdeskundige)