Partnerschap ZIN

Dit najaar sloten ZIN en het Genootschap voor Gepersonaliseerde Zorg een partnerschap af. Dit volgde op een inspirerende kennismaking tijdens een bezoek van Marij Bontemps en Nico van Weert aan het centrum van ZIN in Vught.

Compassie in de zorg

ZIN is gevestigd in een voormalig klooster van de fraters van Tilburg. Sinds 2011 is ZIN hét centrum voor zingeving en werk in Nederland. Sinds 2019 is ZIN ook de thuisbasis van het trainingsprogramma Compassie in de zorg, dat jaarlijks honderden deelnemers uit verschillende takken van zorg en uit diverse delen van het land naar Vught brengt. Het geaccrediteerde trainingsprogramma geeft zorgprofessionals de kans te reflecteren op hun liefde voor het vak en hun intrinsieke motivatie, en te leren hoe compassie de basis van hun handelen kan zijn.

Compassie voor jezelf

Daarnaast leren deelnemers hoe ze beter balans kunnen vinden in het spanningsveld tussen compassie voor de ander en compassie voor zichzelf. Het landgoed van ZIN en het sfeervolle kloosterhotel vormen de perfecte locatie voor reflectie, dialoog en ontmoeting. Rondom ZIN is de laatste jaren een netwerk van zorginstellingen aan het groeien dat werk wil maken van meer compassie in de zorg.

Raakvlak

Frans Croonen, projectleider van Compassie in de zorg, is namens ZIN toegetreden tot het Genootschap. Croonen: “We vinden elkaar voornamelijk in het streven om de patiënt centraal te stellen, en vanuit medemenselijkheid naar de zorg te kijken. Hoe zorg je ervoor dat niet het systeem maar de mens steeds opnieuw in het centrum van de aandacht staat? Bij ZIN zeggen we dat compassie het hart van de zorg is. Compassie voor de ander, maar ook compassie voor de zorgprofessional zelf. Op die twee pijlers is ons trainingsprogramma gestoeld. We willen onze kennis en ervaring op dat vlak graag delen binnen het Genootschap. Tegelijkertijd leren wij veel van de boeiende ontwikkelingen in de gepersonaliseerde zorg. Het is inspirerend om te zien wat er allemaal in beweging is.”

Verdieping

“ZIN geeft een verdieping aan ons inzicht dat persoonlijke betrokkenheid een voorwaarde is voor gepersonaliseerde zorg en de trainingsaanpak lijkt erg inspirerend”, aldus Nico van Weert, “we kijken uit naar de verdere verkenning en samenwerking!”

Over ZIN

ZIN, gelegen in Vught bij Den Bosch, is gevestigd in een voormalig klooster van de fraters van Tilburg. Sinds 2011 is ZIN hét centrum voor zingeving en werk in Nederland. Sinds 2019 is ZIN ook de thuisbasis van het trainingsprogramma Compassie in de zorg, dat jaarlijks honderden deelnemers uit verschillende takken van zorg en uit diverse delen van het land naar Vught brengt.

De website van ZIN vind je hier: www.zinvught.nl

Partnership start in Vught met Nico van Weert (l) en Frans Croonen

Leave a Reply

Scroll to top