Het doel van de patiënt is vaak anders dan huisarts en medisch specialist denken. Dat is de conclusie van één van de studies die Suzanne Festen, internist ouderengeneeskunde, deed voor het proefschrift Multidisciplinary decision-making in older patients with cancer – Balancing benefit, harm, and patient priorities, dat zij op 3 november 2021 in Groningen verdedigt. Bovendien zien we in een standaard MDO praktisch geen input van de patiënt of de verpleegkundige. De consequentie is dat behandelvoorstellen meer zijn ingegeven door de voorkeuren van de dokter dan die van de patiënt.
“Furthermore, medical specialists often worry that, by deviating from guidelines and not proposing the treatment aimed at a maximal chance of survival, they harm their patients and research has shown that they often find it easier to ‘err on the side of life.’”, aldus Festen. Zij laat vervolgens zien hoe de zorg zo te organiseren is dat deze bias minder wordt. Onder meer een geriatrisch assessment, de Outcome Prioritisation Tool en de deelname van de verpleegkundige aan het multidisciplinair overleg hebben een heilzame werking.
Een kwart van de patiënten krijgt dan niet de behandeling met maximale overlevingskans, maar kiest tot tevredenheid voor een lichtere aanpak die niettemin bijdraagt aan onafhankelijkheid in het dagelijks leven en symptomen verlicht. En…uiteindelijk is de overleving niet lager.
Barbara van Leeuwen, promotor van Suzanne Festen, lichtte de nieuwe Groningse praktijk eerder toe in een sessie van Genootschap. Deze kunt u hier terugkijken.